Greg Friedler’s Naked serie

Ik ben Leon Schröder, 56 jaar oud, fotograaf en docent aan de Haagse Hogeschool. In september 2016 startte ik het laatste jaar van mijn master opleiding fotografie. Aan het begin van het tweede studiejaar kwam ik het werk van Greg Friedler tegen in een boek met de titel ‘Nerve – The New Nude’. Een aantal weken later vond ik zijn ‘Naked’ serie en werd geboeid door het onderliggende concept.
In de serie zette hij van telkens ca. 75 personen het publieke uiterlijk naast het privé uiterlijk; de publieke persoon gekleed, de privé persoon ongekleed, zij aan zij gepresenteerd met verder slechts het beroep en de leeftijd vermeld.  In zijn laatste versie in die serie (Las Vegas) nam Friedler ook teksten op bij een aantal foto’s. Die teksten betreffen vooral de motivatie van de personen om aan het project deel te nemen. Ik was geraakt toen ik las dat hij in 2015 op zeer jonge leeftijd (44) was overleden.

“Fotografie is mijn manier om creatief te zijn en m’n excuus om dingen die ik niet ken of niet begrijp te onderzoeken.  Het biedt me de mogelijkheid om mijn obsessie met de mensheid verder te onderzoeken.  (…) Ik wil graag dat mijn fotos een stille maar woest krachtige impact hebben. Als een fluistering die je in je buik raakt en je naar adem doet snakken. (…) Ik hoop dat mijn foto’s meer vragen oproepen dan ze ooit kunnen beantwoorden.” – Greg Friedler (Vertaald van Galerie Vervais website).

Naked books

Wie was Greg Friedler?

Greg Friedler (1970 – 2015) was een visueel kunstenaar die zijn titel ‘Master of Fine Arts’ behaalde aan de School of Visual Arts in New York. ‘Hij was een nieuwsgierige en scherpzinnige observator van de mens en mensheid en werd gedreven door zijn verlangen om zijn medemens echt waar te nemen, te begrijpen, te analyseren en samen te vatten. Hij was gefascineerd door identiteit, het bestaan, en de plaats die een mens inneemt in de maatschappij. In z’n portretten probeerde hij zijn modellen van de buitenste laklaag  te ontdoen en de rauwe echtheid van hun ‘zijn’ vast te leggen. (Friedler Website) Frieder heeft 6 fotoboeken gepubliceerd. Zijn werk is in kunstgalerijen over de hele wereld tentoongesteld maar in het bijzonder in de Verenigde Staten en Europa.

Wat is die ‘Naked’ serie dan precies?

Gedurende een periode van ongeveer 12 jaar heeft Friedler 4 boeken gepubliceerd in zijn ‘Naked’ serie: Naked New York (1995), Naked Los Angeles (1998), Naked London (2000) en Naked Las Vegas (2007). Elk boek is een verzameling van dubbele portretten waarin gewone mensen, zowel gekleed als ongekleed, getoond worden. Verder zijn  alleen het beroep en de leeftijd gegeven.  Friedler wilde de mensen leren kennen, hun trends en energie. Deze beelden zijn, in tegenstelling tot traditionele naaktfoto’s niet erotisch of seksueel. Ze laten echte mensen zien, zoals ze zijn.

Zijn werk als documentaire fotograaf was een onderzoek naar de mensheid, een studie van de mens. Als iemand met kleding aan zijn vrijwillige en gewenste toestand toont dan is ongekleed de onvrijwillige en ongewenste toestand. We zien de lichamen zoals we hun gezichten zien, ongemaskerd. Alle deelnemers zijn even kwetsbaar wanner zij hun ongeklede, privé persoon onthullen.  Door mensen in hun meest basische toestand te portretteren benadrukte Friedler juist dat wat ons verbindt. De serie boeken is een intieme blik op een doorsnede uit de maatschappij. Mensen met wie we dagelijks te maken hebben, die we herkennen en waar we ons mee identificeren.
Er zijn twee documentaires gemaakt over de Naked serie: Vegas and London. Je ziet daarin Friedler aan het werk.

Naked Las VegasNaked London

Waarom ‘Naked Rotterdam’?

Ik heb voor Rotterdam gekozen omdat het een wereldstad is (letterlijk en figuurlijk) maar vooral ook om de mentaliteit van de Rotterdammers. Ik ervaar ‘de Rotterdammer’ als een open en oprecht en no-nonsense persoon. De Rotterdammer is trots op zijn/haar stad maar houden niet van franje. Daar hou ik van.

Waarom wil je Naked Rotterdam maken?

Ik was verbaasd hoe zeer het, relatief simpele, concept mij bleef boeien. Ik heb gemerkt dat, in tegenstelling tot andere fotoboeken over naakte kunst, er een soort continue aantrekkingskracht van de boeken uitging. Misschien is het wel gewoon mijn nieuwsgierigheid dat je wilt zien hoe mensen er zonder kleren uit zien? Of dat je je afvraagt of een rijke zakenman er ongekleed anders uitziet dan iemand in de bijstand. Eén ding is zeker, het werkt geruststellend om te zien dat je niet de enige bent die geen perfect gewicht of de perfecte maten heeft.

Hoe dan ook, de belangrijkste reden voor mij om dit project te starten is om daarmee aandacht te genereren voor het werk van Friedler. Ik vind zijn fotografie, juist ook dat naast de Naked serie,  heel tof. Helaas heb ik hem nooit ontmoet, maar afgaande op wat ik zie in de documentaires moet hij een heel vriendelijke, open en ook getalenteerde jonge man geweest zijn.
Ik wil dus graag aandacht genereren voor Greg Friedler en zijn werk en dat doe ik met de publicatie van dit ‘vijfde’ boek.

Nadat ik op het idee gekomen was om dit project te doen heb ik contact kunnen maken met Greg’s vader en broer. Zij zijn beiden erg enthousiast met het initiatief en steunen mij volledig. Dat maakt het werken aan dit project extra speciaal en ik ben dan ook vastbesloten om het tot een succes te maken. Stiekem hoop ik dat er fotografen in andere grote steden in de wereld zijn die hier van horen en hun eigen editie gaan maken. De Naked serie global. Hoe cool zou dat zijn!?